Nations' Cup Hungary

Országúti Kerékpáros Ifjúsági Világkupa - 2021. augusztus 20-21-22.

Közösségi ikonok

Facebook oldalInstagram oldalEnglish site

Keresés az oldalon

Törzsök Zsolt: 1928 óta először adhat otthont Magyarország egy kerékpáros világversenynek

A COVID-19 koronavírus-járvány Európába való begyűrűzése márciusban átmenetileg véget vetett a nemzetközi kerékpáros szezonnak, beleértve a magyarországi UCI kategóriás versenyeket is, így a Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület (MER SE) kénytelen volt elhalasztani eseményeit.

Megjelent: 2020. június 5., péntek
Forrás: visegrad4juniors.hu

A július 24. és 26. közé megálmodott Visegrád 4 Juniors világkupa viadal is az eredetitől eltérő időpontban kerül megrendezésre. Törzsök Zsolt főszervező mesélt a dolgos mindennapokról és a verseny jelenlegi helyzetéről.

Hogyan éltétek meg a koronavírus-járvány okozta időszakot, miként készültetek a verseny esetleges későbbi lebonyolítására?

Amikor már látni lehetett, hogy Európa sem ússza meg a járvány terjedését, akkor igyekeztünk azokat az időigényes és helyszíni aktivitást igénylő feladatokat – útvonalbejárás, helyszíni egyeztetések – elvégezni, amelyeket a korlátozások Magyarországon való életbe léptetését követően már nem tudtunk volna megoldani. Szerencsére, ez nagyrészt sikerült. Szervezőként a korlátozások időszakát persze én sem éltem meg túlságosan könnyen, mint ahogyan valószínűleg senki más sem. Mindezek ellenére az alapvető szervezési feladatok zökkenőmentesen haladtak tovább még akkor is, ha nagyobb időráfordítást igényeltek a dolgok, mivel a homeoffice-ból azért nem lehetett mindent egyszerűen elintézni telefonon és interneten keresztül. A legnagyobb problémát a versenynaptár összeállítása okozta, hiszen sokszor hetekig kellett várnunk a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség válaszaira, melyek érthető módon nem mindig tudtak naprakész információval szolgálni.

Törzsök Zsolt

Törzsök Zsolt
(Fotó: Vanik Zoltán)

A Visegrad 4 Juniors mellett több más kerékpárversenyt is szerveztek. Mennyire volt nehéz helyet találni a naptárban?

Versenyprogramunk zárásként augusztus 26. és 28. között kerül sor a Visegrad 4 Juniors világkupára. Az eredetileg tervezett versenyprogramot háromszor is módosítani kényszerültünk. Ez nem volt egyszerű, hisz a már újragondolt sorrendet ismételten csak át kellett strukturálni. Időközben Magyarország Kormánya rendeletben szabályozta a sportesemények rendezhetőségének feltételeit, eszerint augusztus 15-ig gyakorlatilag nem lehet országúti kerékpárversenyt rendezni idehaza. Tehát a kérdésre válaszolva, ezek ismeretében tulajdonképpen belekényszerültünk abba, hogy augusztus 16-tól kezdődően azokkal a társszervezőkkel közösen, akik a segítségünkre vannak, belesűrítsük a rendezvényeinket egy bő kéthetes időintervallumba, ami meglehetősen nehéz, ám nem lehetetlen feladat.

Visegrad 4 Special Series 2019

Visegrad 4 Special Series 2019 – Vásárosnamény-Nyíregyháza
(Fotó: Vanik Zoltán)

A Visegrád 4 Juniors akár egy új mérföldkő is lehet a hazai bringasport vérkeringésében?

A vírusjárványt követően mindössze két junior világkupahelyszín maradt életben: Európában egyedüliként Magyarország, valamint egy távol-keleti verseny, Dél-Korea. Sajnos, a legnagyobb problémát is ez okozza, hisz a két futam lényegében párhuzamosan kerül lebonyolításra, ráadásként utólag még az Európa-bajnokságot is rászervezték erre az időpontra, amivel nem tudunk mit kezdeni. Augusztus 19-én adták ki az UCI versenynaptárát, a pletykák szerint pedig 18-án született arról döntés, hogy az EB-t is ebben az időpontban tartják meg. A legfrissebb hírek szerint Franciaországban, de az UCI naptárában a helyszín még nem szerepel. Mindezek alapján egyértelműen a világkupa lesz számunkra a legnehezebb feladat, elsősorban azért, mivel ott utánpótláskorú versenyzők indulnak és eddigi tapasztalataink alapján a nemzeti szövetségek egyelőre óvatosabbak a fiatalok utaztatását illetően. 1928 óta először adhat otthont Magyarország egy kerékpáros világversenynek, így egyértelmű célunk megalapozni az elkövetkezendő évek sikereit és bízunk abban is, hogy a junior korú magyar versenyzők is egy hatalmas lehetőséget kapnak, amelyből a hazai kerékpársport is csak profitálhat.

Gilberto Simoni és Törzsök Zsolt

Gilberto Simoni és Törzsök Zsolt
(Fotó: Vanik Zoltán)

Milyen egészségügyi óvintézkedések kerülhetnek a versenyen bevezetésre?

Az egészségügyi óvintézkedések kidolgozása még folyamatban van. Egyrészt a Magyarország területére érvényes rendelkezéseknek is meg kell felelni, másrészt az UCI részéről érkezett egy nemzetközi ajánlás is. Szeretnénk a két elvárásrendszerből egy, a gyakorlatban is működő intézkedéscsomagot létrehozni, ami minimalizálja az egészségügyi kockázatokat. Ezt a munkát nemrég kezdtük el, konkrétan miután a versenyek nemzetközi bejegyzései véglegesítésre kerültek. Úgy vélem, két-három héten belül a végére is érünk. Igyekszünk az elvárásoknak maximálisan megfelelni. Figyeljük a külföldi szervezőket, akik az újrainduló szezon első versenyeit szervezik, hátha vannak ötleteik, amelyek megszívlelendők.

Mennyire nagy az érdeklődés a verseny iránt? Milyen magyar eredményekkel lennétek elégedettek?

A nemzeti szövetségek egyelőre kivárnak, de vannak már jelentkezőink, alakul a mezőny. Itt tudni kell, hogy a tavalyi világranglista nemzeti rangsorának első huszonöt helyezettjét kötelező fogadnunk, így már az elején tisztában voltunk azzal, hogy később fog összeállni a rajtlista, mint a többi, általunk szervezett nemzetközi verseny esetében. Egyértelmű, hogy jó hazai szereplést várunk, hisz ez a verseny hatalmas lehetőséget kínál junior korú versenyzőink számára. Úgy vélem, hogy a világkupa megrendezésével hozzájárulunk a magyar kerékpársport fejlődéséhez.

Megosztás

Érmek

Visegrad 4 Juniors szakasz 1
Visegrad 4 Juniors szakasz 2A
Visegrad 4 Juniors szakasz 2B
Visegrad 4 Juniors szakasz 3

Városok

Miskolc Nyíregyháza Ibrány
Vásárosnamény

Partnerek és támogatók

Partnerek és támogatók:
Copyright

©2019-2020 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!