Nations' Cup Hungary

Országúti Kerékpáros Ifjúsági Világkupa - 2024. augusztus 14-15.

Közösségi ikonok

Facebook oldalInstagram oldalEnglish site

Keresés az oldalon

Csehországból érkezik az idei magyarországi világkupa UCI főbírója

Augusztus 20. és 22. között zajlik majd az idei magyar ifjúsági világkupa-forduló, melynek UCI főbírója a cseh Simona Davídková lesz.

Megjelent: 2021. július 31., szombat
Forrás: www.ncuphungary.hu

Simona maga is kerékpárosnak készült, ám a csapatában lévő fiúk sohasem hagyták kibontakozni, így tizennyolc éves korában inkább a kék inget választotta. Immáron harmincegy éve bíráskodik, olyan versenyeken is dolgozva, mint a 2016-os katari országúti világbajnokság, a 2017-es cyclo-cross vb vagy Kelet-Közép-Európa legnagyobb presztízsű női versenye, a Tour de Feminin.

Hogyan dolgozik ma egy UCI bíró?

– Egy adott viadalon a versenybírók lényegében hasonlóan funkcionálnak, mint egy zenekar, mindenkinek a legjobbját kell nyújtania a rá kiosztott feladat elvégzésében, hisz csakis így nyújthatunk egységesen tökéletes munkát. A magyarországi világkupán egy nagyon tapasztalt, nemzetközi gárda fog együttműködni a hazai bírákkal, ennek kapcsán pedig nincsenek kétségeim azt illetően, hogy mindenki tudni fogja majd a dolgát.

Melyek azok a problémák, melyektől a legtöbb verseny szenved?

– Az elmúlt két évben egyértelműen a koronavírus volt az, ami a leginkább megnehezítette a kerékpársport helyzetét. Ezért nagyon fontossá vált, hogy a viadalok tervezésekkor figyelemmel kövessük és betartsuk a kormányzati intézkedések iránymutatásait. Az általános gond továbbra is a versenyzők a közúti közlekedésben való biztonságának megóvása, de a világjárvány miatt most a megmérettetéseket szervezők pénzügyi helyzete is megingott, ami újabb problémát kreál.

Mit gondol az UCI Nations’ Cup világkupa-sorozatról?

– A véleményem erről a sorozatról nagyon pozitív. Azon fiatal versenyzők számára kínálnak remek lehetőséget ezen viadalok, akik még nem rendelkeznek profi szerződéssel. A hazámban, Csehországban is rendeznek egy ilyen kihívást az Ifjúsági Békeversenyt, amelyen már többször is bíráskodtam. A versenyek magasan rangsoroltak, ráadásul rövidebb szakaszokat abszolválnak a kerékpárosok, ami mindenki számára könnyebbséget jelent.

Miként készül fel egy adott versenyre?

– Ennyi év és tapasztalat után ez számomra már egyfajta rutinként működik. Először alaposan átnézem a verseny technikai útmutatóját, egyeztetek a szervezőkkel a felmerülő kérdésekben, ellenőrzöm a résztevő kerékpárosokat az UCI rendszerében, majd megtervezem, hogy miként is fogok a viadal helyszínére utazni.

Emlékszik-e még az első versenyére?

– Hogyne emlékeznék. Ez egy tradicionális helyi regionális egynapos volt, ahol felkértek, hogy ugorjak be az egyik bíró helyére, aki nem érkezett meg. Csupán annyi volt a feladatom, hogy bemutassam a versenyzőknek a hátralévő körök számát valamint, hogy csengessek be az utolsó körre. A mai napig rettegek ettől a feladattól.

Mennyire ismeri a magyar kerékpársport jelenlegi helyzetét?

– Nem nagyon, de mint egy kerékpározással foglalkozó weboldal tulajdonosa – RoadCycling.cz – sok információt kapok a magyar viadalokról is, ráadásul általában a cseh csapatok is rajthoz állnak az itteni UCI kategóriás versenyeken. Azt viszont elmondhatom, hogy nagy rajongója vagyok Vas Kata Blankának. A One Belt One Road Nations’ Cup Hungary megmérettetést követően vélhetően még nagyobb ismeretem lesz majd az ország kerékpársportjáról.

Mi a véleménye Magyarországról?

– Negyedrészt magyar vagyok, mivel a nagypapám Békéscsabán született, ráadásul mind a mai napig élnek távoli rokonaim Dél-Magyarországon, így nagyrészt ismerem az országot is.

Megosztás

Érmek

Városok

Nyíregyháza Vásárosnamény Ibrány

Partnerek és támogatók

Partnerek és támogatók:
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szrtlogo
szechenyi
mtsz_logo
Chinese-Hungarian
Quizhou
City of Anshun
Skoda Valent Auto
Nyíregyháza
Ibrány
Vásárosnamény
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Uni-Hotel, Miskolc-Egyetemváros
Hunor Hotel és Étterem, Vásárosnamény
KulcsárFém
mer_se_official_logo_(without_bg)
printszer
szabadidos
ctrend
Copyright

©2019-2024 Kerékpársport 2000 SE
Minden jog fenntartva!